2 maart 2012
Enige tijd geleden heb ik een mailtje gestuurd naar omroep Fryslan, dat ik me bezig houd met letterologie. Als ze een keer iets aparts wilden in het programma zou het misschien leuk zijn wanneer ik een keer meer mag uitleggen wat letterologie is.
Zij belden mij op een donderdag of ik op de vrijdag daarop naar de studio wilde komen.
Lutz Jacobi en Pieter Verhoeff waren de gasten. Lutz Jacobi had zich net aangemeld voor het lijsttrekkerschap van de PvdA en de vraag was of ik de concurrenten van Lutz Jacobi in de lijsttrekkersstrijd wilde duiden, wat zij meebrachten in de campagne en wat Lutz Jacobi meebracht.
Als je het filmpje wilt zien kun je op YouTube intypen
omroep fryslan, need of freed, 2 maart 2012, dan kom je direct bij het filmpje uit of klik hier.
recensie in de leeuwarder courant
1 oktober 2009
LETTEROLOGIE
En die Shakespeare maar roepen dat een naam niks zegt. Ammehoela. Moet je je maar ’s aan Ingrid Pastijn voorstellen. Binnen een minuut weet ze hoe je in elkaar steekt. Als ze voor een rontgenapparaat zou staan, kon je de radertjes in haar hoofd zien draaien. Er zijn niet zo heel veel letterologen, Ingrid P kent er maar twee. Zichzelf en Monique H, die haar enkele jaren geleden op een beurs in Brabant na naamnoeming zomaar kon vertellen wie ze echt is! H heeft haar kennis doorgekregen van De Andere Kant. Eerst hadden de twee veel contact, maar nu niet meer zo.
Openbare bieb Heerenveen. Veertig vrouwen, vijf mannen. Op het hoekje, achterste rij, zat Friese Hepke, I’s grote liefde voor wie ze zelfs Amsterdam tabee zei. Ze hebben weinig letterovereenkomsten. Toch is er Een goede match. Het kan dus wel, als je er maar aan werkt. Maxima en Alex hoeven er minder voor te doen met al die x’s en a’s.
Het gaat om je roepnaam en de eerste letter van je achternaam. Als je vrouw bent en de achternaam van je man hebt aangenomen, telt die. Trema’s accenten en dakjes, doen niks. Die kun je negeren. Wie wil? Mettje wel. De eerste letter van de voornaam is het voornaamst. De m. Dan heb je veel vrijheid in je leven nodig, zeker in relaties. De e staat voor: een eigen plek in huis hebben om daar de batterij op te laden. Dan twee t’s. Wil je dit leven leiden of lijden? De keus is aan jezelf. Voor mensen met een j in de naam zijn persoonlijke contacten extra belangrijk. En tenslotte weer een e, maar die hadden we al gehad. Kan Mettje zich hierin vinden? Nou ja, wel wat ja, hier en daar, knikt ze. Zie je, het klopt altijd, Wie volgt?
Jo, Theodora-Johanna, Ymie, Titia. Ze worden letterlijk ontleed. De moeder van Foppe, Bert. Berten zijn altijd zwaar op de hand, zegt Ingrid. Eindelijk geeft ze de beurt aan ex-zeeman Nico, die geregeld vervaarlijk met z’n wandelstok zwiept. Eigenlijk kwam Nico voor zijn vrouw die liever thuis bleef. Ze is van geboorte een Wiepke, maar hij noemde haar meteen Wia en nu zegt iedereen dat. Heeft hij haar hierdoor van karakter veranderd?
Onze letterologe denkt van niet. De w is immers gebleven. Dat ben je standvastig en leef je vanuit je wortels. De zaal zucht opgelucht.
Ingrid, met de I van intens, somt de betekenis van allle letters in het alfabet uit het blote hoofd op. Alleen bij de Griekse y spiekt ze even. Een greepje? Bij de a vraag je je af wat je in hemelsnaam op aarde doet. De d staat voor duidelijkheid en dominantie. De l is een marathonloper die niet kan stoppen. De x is een druk figuur en met een z heb je een open mind naar anderen toe.
Voor wie het allemaal niet zo snel kon opschrijven, is er het boekje van I’s hand, “Wel, de Bron”, in de koffiepauze te bekomen voor een tientje per stuk. Ze vliegen de deur uit, net als Hepke die gauw naar huis fietst om een nieuwe lading op te halen.
Voor letters kun je ook cijfers lezen. Er worden papiertjes uitgedeeld waarop we kunnen uitrekenen wat de waarde van onze naam is. Het eindcijfer correspondeert met een kleur. Die van mij komt uit op ‘vaag oranje’ en wijst op ‘lage verstandelijke vermogens‘
Ingrid is er niet echt verbaasd over. Misschien dat ik een auroloog zou kunnen consulteren, tipt ze. Voor een verdere doorlicht.